Research - Ola

Studiested: NHH
Linje: Finans, 4. kull

Min arbeidshverdag
Som intern innen Equity Research er arbeidsdagen naturlig tett knyttet opp mot det som rører seg i finansmarkedene, og da særlig aksjemarkedet. Denne sommeren utarbeider jeg en initiation of coverage. Det vil si at jeg tar opp dekning på et tech-selskap sammen med analytiker Eirik, som for øvrig var intern i 2017. Arbeidshverdagen innebærer mye innsamling og bearbeiding av data, selskaps- og industrianalyse, finansiell modellering i Excel og arbeid i PowerPoint for å nevne noe. Jeg har også fått være med på flere kvartalspresentasjoner nå i rapporteringssesongen. 
 
Dagen starter for alvor med morgenmøte, hvor man får en oppdatering på viktige hendelser relatert til makro, olje og enkeltselskaper. Aksjeanalytikerne presenterer viktige selskapsspesifikke nyheter og nye analyser de har utarbeidet. Analysene bunner ut i en kjøp/hold/selg-anbefaling samt et kursmål. Dette gir aksjemeglerne aktuelle cases ut mot kundene. Jeg og de andre internsene på Markets har gjennom sommeren fått mulighet til å holde flere innlegg på morgenmøtene, noe som er en fin erfaring.

I tillegg til prosjektet jeg jobber med i sommer må det nevnes at man som intern får delta på SEBs Summer Academy. Her lærer man om alle avdelingene i banken. Mange av disse samlingene har vært meget gode og lærerike.  I tillegg møtes vi internsene en gang i uken til Intern Forum, som er av både sosial og faglig karakter.

Største overraskelse så langt
Største overraskelse så langt er nok hvor mye ansvar jeg har fått. Prosjektet jeg jobber med denne sommeren gir virkelig hands-on erfaring med aksjeanalyse. Det er veldig motiverende å vite at det man lager vil bli til et ferdig research-produkt, og at det vil bli tilgjengeliggjort for SEB sine kunder kort tid etter endt internship. 
 
Videre må jeg si meg positivt overrasket over hvor lite hierarki jeg opplever at det er inne på Markets-avdelingen, og i SEB generelt. Som intern føler du deg inkludert fra første dag. Kulturen er slik at dersom man lurer på noe kan man i praksis spørre alle om hjelp. Selv de mest rutinerte seniorene, alle eksperter på sitt område, tar seg tid dersom man har faglige spørsmål, eller bare vil slå av en prat. Slik er det ikke i alle norske investeringsbanker og meglerhus.

Flaueste øyeblikk
Flaueste øyeblikk var nok fra introuken i Stockholm, og angår for så vidt alle oss norske internsene. Etter en meget hyggelig tirsdagskveld i området rundt Stureplan skulle vi møte opp på det flotte nye SEB-kontoret i Arenastaden onsdag morgen. Dette ligger et stykke utenfor sentrum, noe vi skulle få merke. Etter en stressende morgen hvor det var umulig å få tak i taxi kom vi oss til slutt på en t-bane. I følge «kartleserne» i gjengen skulle denne ta oss til riktig stoppested. Dette viste seg å ikke  være tilfelle. Vi havnet i ingenmannsland. Dermed måtte vi ta både beina og Google Maps fatt, noe som førte oss gjennom både barnehager og trange bakgater, opp og ned bratte skrenter. Da vi til slutt kom frem til Arenastaden var opplegget for dagen allerede godt i gang, og vi fikk noen rare blikk fra de svenske internsene da vi kom en time for sent. De tenkte sikkert sitt. Det årlige fellesbildet av alle internsene hadde også blitt tatt den morgenen - uten oss. Da jeg normalt er opptatt av å opptre ryddig, herunder å møte opp i tide, så står nok dette ut som det flaueste øyeblikket til nå.