Fra Oslo til 上海

Hvordan er det å bo i en by med 24 millioner innbyggere, med et helt annet skriftspråk og i en helt annen tidssone? Gaute Braastad Johansen reflekterer over sin reise i SEB og sitt første år i SEB i Kina.

Ni hao fra Shanghai! SEB er for mange en bank i Norden, men når jeg kikker ut av vinduet er det jeg ser langt fra nordisk. Fra kontoret ser jeg den traffikerte Huangpu-elven og ikke Oslofjorden. Sideelven til den store Yangtze-elven slanger seg gjennom byen og ut mot havnen i Shanghai – verdens mest trafikkerte containerhavn. Ganske annerledes enn utsikten mot Oslofjorden, men jeg sitter fortsatt godt plassert på et SEB-kontor.

Handel og innovasjon gjennomsyrer store deler av Asia, og det var nettopp internasjonal handel jeg startet å jobbe med i SEB, innenfor Trade Finance. Der jobbet jeg hovedsakelig med håndlegging av remburs- og inkassotransaksjoner, som er en svært viktig del av verdenshandelen, og sikrer at kjøper får varene sine og selger får betalt. Siden starten av 2013 har jeg jobbet innenfor storkunde-segmentet på kunde- og kredittsiden i forskjellige stillinger og mot forskjellige industrier. Kundene jeg har jobbet med har både vært bedriftskunder og institusjonelle kunder – hvorpå det siste faktisk gjorde at jeg fikk min første «utenlandserfaring» i banken. Jeg ble sendt til hovedkontoret i Stockholm for tre måneder i 2015 og jobbet som Account Manager på teamet som dekker bankens relasjoner til globale banker. I tillegg ga det meg en flott mulighet til å bygge nettverk. I midten av 2016 fikk jeg ta steget videre i Oslo og startet som Client Associate innenfor Large Corporates Coverage. Der jobbet jeg tett med de globale kundeansvarlige med å dekke en håndfull store norske bedrifter som co-ansvarlig.

Å jobbe i utlandet for en periode er noe jeg alltid har hatt lyst til og som nok gjorde at jeg til slutt tok valget om å søke meg til utlandet og flytte til verdens mest folkerike land. Så her er jeg, som en av 24 millioner innbyggere i Shanghai.

I dag jobber jeg som kundeansvarlig ved Shanghai-filialen til SEB, en jobb jeg har hatt i ca. 14 måneder, hvor jeg dekker datterselskaper av kunder fra Norge, Sverige, Tyskland og Storbritannia. Selve jobben er nok på mange måter ikke så ulik fra hva det den ville ha vært i Oslo. Produktene og systemet kjenner man igjen, men kultur og reguleringer gjør det hele til en svært spennende og lærerik opplevelse. Kultur er noe man skal ha respekt for i Kina, og noe som er viktig å lære seg som utlending for å sørge for godt samarbeid og felles forståelse.

Naturlig nok kan det også være en språkbarriere her og der. Jeg husker fortsatt hvor rart det var å sitte på en call med en kunde hvor en kollega oversatte fra engelsk til mandarin – ikke like lett å være sikker på at budskapet legges frem med de ord man da selv ønsker.

Det første året har vært fullt av nye inntrykk. Man skal bli kjent med nye kollegaer, lære seg nye reguleringer, nye markeder og ikke minst etablere relasjoner til nye kunder. Det at Kina er et land i rask endring gjør at man konstant er i en læringskurve – spennende, lærerikt og utfordrende. I Kina går utviklingen i rekordfart, så en stor del av jobben går ut på å holde seg oppdatert på det som skjer for kunne tilføre verdi for kundene våre både på lokal- og konsernnivå. Man blir gitt mye ansvar i en front-rolle og blir i stor grad involvert i alt det som skjer i filialen, hvilket også lar deg jobbe med skikkelig bankhåndverk.

SEB i Asia er også et lite fellesskap/økosystem, da vi til dels har de samme kundene. Dette gjør at vi har felles kundemøter og at vi er på jobb i samme tidssone. En annen ting som gjør det internasjonale nettverket spennende er at man kommer svært tett på kundens operasjoner (både produksjon og salg) – sånn sett kan man lære mye detaljert om driften og produktene til våre kunder.

Mange sier at Shanghai ikke er Kina. Det kan nok stemme, men for mange holder det nok i massevis. Livet her er til tider hektisk og man kan virkelig føle og se den fremvoksende økonomien og innovasjonen som skjer her – i rekordfart. Dette er noe man absolutt skal følge på om man skal konkurrere mot kinesiske selskaper i fremtiden. Måtene å betale, handle og verifisere seg på er konstant i endring, og det å få oppleve denne innovasjonen up front gjør noe med tankesettet og horisonten din.

Selv om det er en skikkelig betongjungel vil jeg også si at Shanghai er en fantastisk flott by. Shanghai har skyskrapere nok til alle, verdens største samling av art deco-bygg og mye spennende rester etter den internasjonale tilstedeværelsen som har vært her opp igjennom. Fra historiske The Bund (Waitan) til den tidligere franske konsesjonen med sine lave hus og grønne smågater.

Med en ekstremt levende F&B-scene dukker det hele tiden opp nye restauranter og barer på hver sin side av skalaen. Fra din lokale «mom and pop noodle shop» hvor du kan spise deg mett for 20 kroner, til restauranter med tre Michelinstjerner eller plasseringer i World Top 100 Restaurants; man blir litt foodie og bortskjemt når man bor her. I tillegg er Shanghai et godt utgangspunkt for reising i regionen, med kort vei til pudderskikjøring i Japan og strandferie på Borneo, eller så klart rundt i Kina.

SEB har et svært spennende og bredt internasjonalt nettverk som gir muligheter for utenlandsopphold, være seg om du vil spise bagels i New York, borsjtj i St. Petersburg eller xiaolongbao i Shanghai. Det er gode muligheter for å bevege seg i SEB – både i Oslo og internasjonalt.

  • Utsikten fra kontoret
  • Tre nordmenn og én svenske etter damenes langrennsstafett under OL i Peyongchang
  • 2018 Norway China Capital Markets Seminar: Peter (SEB i Beijing), Siv Jensen, undertegnede og Niina (SEB i Shanghai)
  • Besøk fra SEB i Hong Kong og SEB i Norge