Gå til søkefunksjon Gå til innhold

SEB tilbyr selskaper å kjøpe Karbonfjerningssertifikater fra avfallsforbrenning

SEB har blitt mandatert av det sirkulære energiselskapet Hafslund Celsio til å selge karbonfjerningssertifikater for fangst og lagring av karbondioksid fra selskapets avfall-til-energi-anlegg i Oslo. Det er det første fullskalaprosjektet i sitt slag.

Karbonfjerning fra avfallsforbrenning

  • Avfallsforbrenning er den sikreste og mest miljøvennlige metoden for å behandle restavfall som samfunnet ikke kan, eller bør, gjenbruke eller resirkulere.
  • Hafslund Celsio introduserer nå neste trinn med utslippsreduksjon og karbonfjerning ved å fange og permanent lagre karbondioksid.
  • 50 prosent av avfallet som behandles ved anlegget har en biogen opprinnelse. Ved å fange den biogene CO2 kan Hafslund Celsio tilby BECCS (Bio Energy with Carbon Capture and Storage) til karbonfjerningsmarkedet.

Norges største fjernvarmenett og avfallsforbrenning 

Hafslund Celsio eier og driver Norges største fjernvarmenett, som ligger i Oslo-regionen. Hovedvarmekilden er overskuddsvarme fra avfallsforbrenning. Deres eget anlegg på Klemetsrud, i utkanten av Oslo, er landets største avfallsforbrenningsanlegg og behandler anslagsvis 350 000 tonn avfall årlig. Sluttbehandlingen av avfall skaper utslipp av karbondioksid (CO2), både fossilt og biogene, på rundt 350 000 tonn per år. Anlegget er den største enkeltkilden til fossile CO2-utslipp i Oslo kommune, og står for 17 prosent av totalen.

For å redusere utslipp og oppfylle Oslos ambisiøse klimamål, er selskapet – med støtte fra den norske stat og Oslo kommune – fast bestemt på å etablere et fullskala karbonfangst- og lagringsanlegg (CCS) for å fange og permanent lagre karbondioksidet. som anlegget genererer.

Longship og Northern Lights

Hafslund Celsio er, sammen med sementprodusenten Heidelberg Materials, ett av to fangstanlegg i den norske regjeringens initiativ og demonstrasjonsprosjekt kalt Longship. Longship er Europas første komplette, åpne verdikjede for CCS, inkludert transport og permanent lagring under havbunnen i Nordsjøen av Northern Lights-prosjektet. 
Northern Lights er et joint venture av energiselskapene Equinor, Shell og TotalEnergies. Northern Lights har etablert en fullskala transport- og lagringsløsning og er klar til å motta de første leveransene av flytende CO2 i 2024. Hafslund Celsio har sikret seg kapasitet ved Northern Lights, garantert av den norske stat, til å lagre karbondioksidet som fanges opp fra avfallet. forbrenningsprosess. 
Hafslund Celsio skal frakte flytende CO2 med utslippsfrie lastebiler til et mellomlager ved Oslo Havn. Transport- og lagringsoperatøren Northern Lights vil legge om bord og laste den fangede CO2-en før de seiler til sitt anlegg ved Øygarden på vestkysten av Norge.

Biogent karbondioksid

Rundt halvparten av avfallet som sluttbehandles ved avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud kommer fra biologiske kilder, som matrester, papir, papp og tre. Karbondioksidutslippene som skjer når dette avfallet brennes er biogene og en del av det naturlige karbonkretsløpet. Ved å fange og lagre disse utslippene fjernes karbondioksid fra atmosfæren, noe som resulterer i negative karbonutslipp.

Dette kalles Bio-CCS eller BECCS, og EU-kommisjonen, FN og The International Energy Agency understreker alle dens store betydning for å nå verdens klimamål. Karbonfjerningsvolumene som genereres på Klemetsrud vil bli nøye målt og vitenskapelig verifisert av en tredjepart.

Tilbyr selskaper en måte å redusere sitt karbonavtrykk

Hafslund Celsio tilbyr nå selskaper muligheten til å nøytralisere sitt klimafotavtrykk ved å kjøpe karbonfjerningssertifikater. De tilsvarer en viss mengde fanget, biogen CO2 levert når anlegget er i drift, som er planlagt til 2028. 

Ved å velge å kjøpe Carbon Dioxide Removal, eller CDR-er, fra Hafslund Celsio sitt prosjekt, vil kjøperen bidra til en positiv final investment decision (FID).

Ved full kapasitet vil Klemetsrud-anlegget fange opp til 175.000 tonn biogen CO2 per år, i tillegg til å redusere Oslos fossile utslipp med 17 prosent. 

Jannicke Gerner Bjerkås, director CCS og Carbon Markets hos Hafslund Celsio

«Vi tilbyr en løsning til selskaper som ikke har mulighet til å redusere alle sine utslipp. Dette gjelder ikke bare tungindustrisektorer som stål, energi, kjemikalier, sement og luftfart, men nesten alle sektorer som har scope 3-utslipp. Ved å kjøpe karbonfjerningssertifikater kan de nøytralisere sine vanskelige utslipp og dermed nå sine klimamål, sier Jannicke Gerner Bjerkås, direktør CCS og Carbon Markets i Hafslund Celsio.

En annen viktig drivkraft for potensielle kjøpere kan være å unngå fremtidige kostnader når prisene øker i det europeiske kvotehandelssystemet.

SEB har fått mandat til å selge Hafslund Celsios karbonfjerningssertifikater til et bredt publikum av potensielle kjøpere. Banken er en pioner i dette fremvoksende markedet og har tidligere fått tilsvarende mandat fra den norske prosjektutvikleren Inherit Carbon Solutions.

Maximilian Brodin, Head of Commodities, SEB

Maximilian Brodin, Head of Commodities i SEB, uttaler at markedet for karbonfjerning fortsatt er umodent, men at det har mange likhetstrekk med etablerte råvaremarkeder. Han forventer at bio-CCS-sertifikater gradvis vil utvikle seg til likvide finansielle instrumenter.

 "Hafslund Celsio er et flaggskipprosjekt innen negative utslipp, og vi ser frem til å delta i dette partnerskapet og vise frem Oslo CCS-prosjektet til kunder over hele Europa og andre steder som er forpliktet til en ambisiøs dekarboniseringsreise. Negative utslipp vil være en viktig del av deres løsning for å takle den vanskeligste siste milen mot netto null, sier han.

Upp Opp