Gå til søkefunksjon Gå til innhold

Du må bruke en annen nettleser. For å bruke våre webtjenester kan du isteden bytte til en av disse nettleserne: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox. Les mer om anbefalte nettlesere.

Økte sikkerhetskrav for betalinger

Fra 14. september 2019 gjelder økte sikkerhetskrav for visse typer betalinger, blant annet for å redusere risikoen for svindel. Kravene kan påvirke hvordan du betaler, da det ofte vil være nødvendig med en såkalt sterk kundeautentisering.

Når det betales med kortet, er det viktig å vite hvem som godkjenner kjøpet. Denne bekreftelsen gjøres gjennom en autentisering / identifisering som viser at du er du. Når autentiseringen er basert på en teknologi med flere komponenter som er uavhengige av hverandre, er det en sterk autentisering. Det betyr ekstra beskyttelse mot uautoriserte transaksjoner.

Et konkret eksempel på slik autentisering er signering med Mobil BankID, som krever at du oppgir et passord som er knyttet til deg.

Fra 14. september 2019 gjelder nye regler i Forskrift om systemer for betalingstjenester, som innebærer økte sikkerhetskrav for visse typer betalinger innen EU / EØS. Dette gjøres først og fremst for å redusere risikoen for svindel. De nye reglene kan påvirke hvordan du som kunde foretar betalingene dine fordi det i mange tilfeller vil være påkrevd med såkalt sterk kundeautentisering ved betaling.

Hva betyr dette for deg:

  • Den største endringen er innen netthandel, som for eksempel når du betaler ved å registrere kortinformasjonen din på nettsteder og i apper. Det vil bli mer vanlig å ikke kunne betale med kort på nettet med kun kortopplysningene dine. Du må kunne vise til at du er deg.
  • Du vil oftere bli bedt om å oppgi PIN-koden til kortet når du betaler i butikkterminalen.
  • Du vil fremdeles kunne betale kontaktløst (tæppe) med kortet i butikkterminaler, men du kan oftere bli bedt om å oppgi PIN-koden din når du betaler.
  • Kortbetaling der du tidligere har signert en kvittering og legitimert deg selv (for eksempel fordi du ikke husker koden din), kan i fremtiden bli nektet og påkrevet at du oppgir PIN-koden.

De viktigste endringene:

  • Når du vil handle i butikker eller på internett, kan det hende du må vise hvem du er ved hjelp av Mobil BankID eller PIN-kode.
  • Når du vil handle med kort i butikker, må du oftere i tiden fremover oppgi PIN-koden på kortet. Hvis du ikke husker PIN-koden din, finner du den i noen av appene våre eller ved å kontakte oss for å bestille en ny.
  • Hvis en butikk ikke overholder de nye reglene, enten vanlig butikk eller nettbutikk, kan betalingen bli nektet.

Hva du trenger å gjøre:

  • Sørg for at du kan PIN-koden til kortet ditt.
  • Hvis du handler på nettet, må du ha tilgang til Mobil BankID.

For hvilke betalinger kreves det vanligvis sterk kundeautentisering?
Hovedregelen omfatter både betalinger på nettet og i butikker innen EU / EØS. Det gjelder også betaling med mobile enheter, klokker, ringer (f.eks. Samsung Pay).

Vær fortsatt oppmerksom på:

  • Forsikre deg om at vi alltid har oppdatert kontaktinformasjon på deg, som telefonnummer, e-postadresse med mer.
  • Som før er det viktig å se opp for svindelforsøk. Hvis noen andre ber deg om å logge inn på nett- eller mobilbanken og ber deg bruke Mobil BankID, må du avstå! Gi aldri kortet eller kortopplysningene dine til noen andre, for eksempel PIN-kode, kortnummer, CVC / CVV-kode – uansett hvor troverdig kontakten ser ut til å være. Alltid kontakt oss hvis du er usikker.

Les mer om rettighetene dine på EU-kommisjonens nettsted