Det splittete økonomiske bildet i Øst-Europa (inkludert Sentral-Europa) vil bestå de neste to årene. Russland og Ukraina, begge preget av konflikt, vil fortsatt vise en svak utvikling. I Russland vil resesjonen fortsette inn i 2016 i lys av at en lav oljepris kun vil få en forsiktig bedring og at sanksjonene mot landet fra EU og USA trolig blir forlenget, selv om de kanskje blir gjort noe mildere.
De baltiske statene, Sentral-Europa og til en viss grad de sør-østlige delene av Øst-Europa vil fortsette å levere en akseptabel økonomisk vekst, primært drevet av vekst i innenlandsk etterspørsel. Polen og Tsjekkia vil føre an, konkluderer SEB i siste utgave av rapporten Eastern European Outlook, som publiseres to ganger i året.
SEB venter fremdeles at konflikten mellom Russland og Ukraina vil bli langvarig og vurderer våpenhvilen som skjør. Konflikten har roet seg denne høsten, men de mange militære og politiske løftene som ble gitt av partene i Minsk 2-avtalen vil bli vanskelige å oppfylle fullstendig innen tidsfristen 31. desember 2015.
- Vårt hovedscenario er at EU vil forlenge sanksjonene mot Russland på sitt toppmøte i januar 2016, selv om de kanskje vil moderere dem noe. Vi tror at USA, som har vært krassere enn EU i å knytte sanksjonene opp mot Russlands annektering av Krim-halvøya, vil videreføre sanksjonene i hvert fall ut 2016. Russland, som allerede har besvart sanksjonene ved å stanse import av mat inntil neste sommer, vil være den største taperen i sanksjonskrigen, etter vår vurdering, sier Mikael Johansson, Head of Eastern European Research i SEB og sjefredaktør av Eastern European Outlook.