Gå til søkefunksjon Gå til innhold

Du må bruke en annen nettleser. For å bruke våre webtjenester kan du isteden bytte til en av disse nettleserne: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox. Les mer om anbefalte nettlesere.

Nordiske banker utreder muligheten for felles betalingsinfrastruktur

De nordiske betalingsmarkedene er blant de mest avanserte og velfungerende i verden og leverer tjenester av høy kvalitet til enkeltpersoner og bedrifter i hele regionen. Samtidig er de eksisterende betalingsinfrastrukturene svært fragmenterte og følger landegrensene, til tross for tette bånd mellom landene. En harmonisering av de nasjonale infrastrukturene og produktene som tilbys, vil lette betalinger på tvers av landegrenser og fremme handel mellom de nordiske landene, noe som igjen vil bidra til økt vekst og sysselsetting.

En gruppe store svenske, danske, norske og finske banker utreder for tiden muligheten for å etablere en nordisk betalingsinfrastruktur med felles produkter. Målet er å skape verdens første område for nasjonale og grenseoverskridende betalinger i flere valutaer (SEK, DKK, NOK og EUR) i Norden. Med utgangspunkt i åpen tilgang og felles europeiske standarder vil infrastrukturen bidra til økt konkurranse mellom nordiske betalingstjenesteleverandører.

I tillegg til økt integrering vil en harmonisert nordisk betalingsinfrastruktur skape et bedre grunnlag for innovasjon og oppmuntre til utvikling av nye produkter og tjenester til fordel for alle sluttbrukere. Dette vil gjøre det mulig for de nordiske landene å opprettholde sin posisjon som noen av verdens mest digitale samfunn. Det vil dessuten understøtte dagens krav til skalerbare, sikre, raske og effektive betalingsinfrastrukturer.

Initiativet har samme mål som eksisterende nasjonale infrastrukturprosjekter i Norge og Sverige, men tar sikte på å skape løsninger på en nordisk skala.
Prosjektet vil løpende konsultere berørte interessenter.
Bankene bak initiativet er Danske Bank, DNB, Handelsbanken, Nordea, OP Financial Group, SEB og Swedbank.

Les mer om samarbeidet på sebgroup.com