Gå til søkefunksjon Gå til innhold

Du må bruke en annen nettleser. For å bruke våre webtjenester kan du isteden bytte til en av disse nettleserne: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox. Les mer om anbefalte nettlesere.

Bred oppgang i verdensøkonomien

Verdensøkonomien har vist imponerende tegn til bedring på mange fronter, i følge februarutgaven av SEBs Nordic Outlook, en rapport som publiseres fire ganger i året.

Den økonomiske utviklingen i USA var sterk i 2. halvår 2017. Etter at Trump-administrasjonen fikk gjennomslag for sin relativt store skattepakke vil utsiktene for økonomien fortsette å bedre seg.

I eurosonen er en større politisk optimisme og økonomisk selvtillit nå gjensidig forsterkende. Det gir drivstoff til den raskeste veksten sonen har sett på et tiår.

Usikkerhet om det fremtidige forholdet til EU legger en demper på Storbritannias økonomiske utvikling, men konsekvensene ser ut til å være mindre alvorlige enn fryktet. Også i fremvoksende markeder (EM), har lyspunktene dominert. I 2017 har EM-økonomiene økt betydelig etter en tidligere nedgang, og sikter på en fremtidig gjennomsnittlig BNP-vekst på 5 prosent.

Kina står foran en mindre reduksjon i veksten etter at kommunistpartiets kongress valgte å akseptere lavere vekst i bytte mot gjeldsreduksjon.

I Norge ble grunnlaget for fremtidig økonomisk oppgang forsterket i 2017, med et fastlands-BNP (unntatt petroleum og shipping) som vokste over trend i de tre første kvartalene (BNP-rapporten for fjerde kvartal vil bli publisert 9. februar). SEB har løftet sin prognose for BNP på fastlandsnivå, som allerede var over konsensus, fra 1,9 prosent i 2017 til 2,5 prosent i 2018 (2,4 prosent i 2019). Positive bidrag fra økte petroleumsinvesteringer vil løfte samlet BNP til 2,0 og 2,1 prosent i 2018 og 2019. Boligmarkedet er fortsatt en risikofaktor, selv om forventningene våre om en myk landing har styrket seg.