Fra stilling som Intern til internasjonale Hong Kong

Etter over tre år i Asia har Alexandra Haudemann-Andersen fortsatt ingen planer om å returnere til Norge. Hun elsker teamet, det internasjonale miljøet og den vanvittige naturen. 

Alexandra startet som Intern på Markets januar 2013, som senere resulterte i en fast stilling i Family Office Group (Wealth Management). Alexandra ble også en del av traineeprogrammet og deltok på deres faste samlinger én gang i måneden. 

– Traineeåret mitt hjalp meg med å se banken i sin helhet. Vi fikk blant annet en innføring i alle avdelingene, noe som ga meg kunnskap om hva hele maskineriet driver med. Slik fikk jeg øynene opp for alle mulighetene SEB har å tilby, og hvor mange karriereveier man kan ta dersom man har stå-på-vilje, knytter kontakter og gjør en god jobb. 

Som en del av traineeprogrammet ble hun utplassert på SEBs kontor i Singapore. Oppholdet, som i utgangspunktet skulle vare i én måned, viste seg å bli til to år.

– Under min utplassering i Singapore jobbet jeg med å sette opp det nordiske business-caset for Singapore. Mot slutten av oppholdet ble det lyst ut en stilling innen Wealth Management. Jeg søkte på den og var så heldig å få den. For første gang fikk jeg kundeansvar for bedrifts- og privatkunder. Uken etter jeg landet fikk jeg 150 kunder i fanget, noe som var en helt ny verden. Å ha ansvar for en kundebase du ikke kjenner kan beskrives som fryktinngytende spenning, utrolig lærerikt og gøy.

Deilig å være norsk i Asia

Det siste halvannet året har Alexandra jobbet med Institutional Equity Sales i Hong Kong, hvor det selges aksjer til Asia-baserte kunder.

– Vi fronter et nisjemarked i Asia som vi ønsker å være best i: at våre kunder oppfatter oss som best på nordiske aksjer. For eksempel arrangerer vi "Reversed Road Shows", hvor asiatiske kunder blir invitert til Norden der de får møte relevante selskaper og våre analytikere. Det er her vi virkelig skiller oss ut. Konkurrentene våre i det asiatiske markedet er typisk store internasjonale banker som Citibank og JP Morgan. De har ikke nødvendigvis den lokale kunnskapen og det samme kontaktnettet som vi har med de nordiske bedriftene. Når kundene våre ser på disse selskapene er det vi som er best på å sette opp møter med nøkkelpersonene i selskapene.

Etter snart fire år i Asia savner Alexandra mormor, fiskekaker og frisk luft. Likevel synes hun det er deilig å være norsk i Asia.

– Hong Kong er kontrastenes by. Det er høyt tempo og internasjonalt fokus. Tradingrommet er rene FN grunnet de ulike nasjonalitetene vi representerer. Dette gjør arbeidsdagen enda morsommere og lærerik. Dessuten anser de fleste Hong Kong som en betonggryte, men det mange ikke vet er at 70 prosent av naturen er uberørt. Naturen er helt vanvittig, og siden de færreste går på tur slik vi gjør i Norge har du den helt for deg selv. 

Karrieremuligheter for alle

Selv elsker Alexandra å jobbe i SEB grunnet de mange mulighetene som eksisterer på tvers av bedriften.

– SEB som arbeidsgiver stoler på sine ansatte og gir deg fort mye ansvar. Om du er engasjert og griper sjansene som dukker opp, er det muligheter for alle.

Hva er ditt tips til nyansatte som ønsker en karriere i SEB?

– Vær utadvent, ta utfordringer på strak arm og spør om hjelp dersom du lurer på noe. Skaff deg et kontaktnett, vis interesse i det andre arbeider med og sett deg delmål. Da tror jeg du vil ha gode muligheter for å nå langt.